همگام با فناوری‌های روز دنیا
https://raymand.net/wp-content/uploads/2024/01/product-01.png

معرفی و آموزش نحوه ثبت نام در سامانه سحاب

نوشته شده توسط شرکت مکان‌پرداز رایمند | 23 اکتبر 2021 | زمان انتشار: 15:32

5/5 - (1 امتیاز)

برای برآورد موقعیت دقیق نقاط، در تعیین موقعیت آنی (تعیین موقعیت RTK) با استفاده از گیرنده نقشه برداری GPS یا GNSS باید یکسری تصحیحات را جهت حذف و یا تعدیل خطاهای تعیین موقعیت موجود بر سیگنال ارسالی از سمت ماهواره های GNSS محاسبه و بر سیگنال ماهواره اعمال نمود. این تصحیحات از طریق مقایسه موقعیت محاسبه شده واقعی با موقعیت اندازه گیری شده اولیه در نقطه مورد برداشت، محاسبه و از طریق ارتباط رادیویی، اینترنتی یا ماهواره ای به گیرنده Rover، جهت اعمال به موقعیت برآورد شده توسط گیرنده تعیین موقعیت ارسال می شوند.

💡 ساز و کار تعیین موقعیت دقیق با استفاده از شبکه ارسال تصحیحات اینترنتی (RTK شبکه ای)

در RTK تحت شبکه (NRTK) جهت تولید تصحیحات موقعیت یابی، از شبکه ای از ایستگاه های مرجع (CORS) که با گیرنده روور از طریق اینترنت در ارتباط هستند، استفاده می شود.

گیرنده ‌های (Continuously Operating Reference Station or Service) CORS در نقاطی که مختصات آن ها بطور دقیق و از پیش تعیین شده است، احداث می شوند. گیرنده های ایستگاه دائمی مرجع، در طول مدت شبانه روز بطور مداوم در حال جمع‌آوری اطلاعات گسیل شده از سمت ماهواره های تعیین موقعیت به سمت زمین و ارسال اطلاعات موقعیتی خود به مراکز پردازش داده (سرور) موجود در شبکه تعیین موقعیت آنی مثل سامانه شمیم و یا سامانه سحاب هستند.

 مرکز پردازش داده(Control Center)  با استفاده از اطلاعات دریافت شده از گیرنده های مرجع و با توجه به موقعیت قرار گیری گیرنده جی پی اس یا جی ان اس اس روور، تصحیحات تعیین موقعیت را با استفاده از شبکه اینترنت برای گیرنده روور ارسال می کند.

شکل1: ساختار سامانه RTKشبکه ای (NRTK)

🔹 ساختار شبکه ارسال تصحیحات اینترنتی

هر سامانه ارسال تصحیحات اینترنتی شامل چندین ایستگاه مرجع (CORS)، یک سرور پردازنده اطلاعات و کاربران این سامانه است.

کاربران این سامانه درواقع گیرنده های  GPSیا GNSS سیاری هستند که با استفاده از ارتباط اینترنتی به شبکه ارسال تصحیحات اینترنتی متصل می شوند و با استفاده از تصحیحات محاسبه شده توسط این سامانه، موقعیت دقیق نقاط را تعیین می کنند. (بسته به فاصله بیس لاین ایجاد شده، دقت موقعیت تعیین شده با استفاده از تصحیحات تولیدی این سامانه های ارسال تصحیحات، می‌تواند تا حد چند سانتی متر متغیر باشد.)

♦️ سامانه سحاب

سامانه سحاب تا کنون تعداد 92 ایستگاه دائمی CORS با استفاده از گیرنده مرجع iRNetII (از محصولات شرکت مکان‌پرداز رایمند)، در شهرستان های نوار مرزی کشور، استان‌های تهران، البرز و یزد راه‌اندازی شده و درحال توسعه است. دسترسی به اطلاعات تصحیحاتی ارسال شده توسط این ایستگاه‌ها، جهت افزایش دقت تعیین موقعیت آنی (RTK) با استفاده از گیرنده های تعیین موقعیت نقشه برداری در محدوده این ایستگاه ها، برای عموم امکان پذیر خواهد بود.

این سامانه با بهره‌گیری از نرم‌افزار RayCaster امکان پایش ایستگاه‌ها و دریافت تصحیحات در فرمت RTCM را برای کاربر فراهم میکند.

شکل2: شبکه تعیین موقعیت آنی سحاب

در ادامه مقاله آموزش سامانه سحاب، قصد داریم تا نحوه ثبت نام در سامانه تعیین موقعیت سحاب را به طور گام به گام بررسی نماییم.

♦️ نحوه ثبت نام در سامانه سحاب

به منظور ایجاد حساب کاربری در سامانه سحاب، ابتدا وارد سایت این سامانه به آدرس gnss.ngeo.gov.ir شده و به بخش ثبت نام رجوع کنید.

نحوه ثبت نام در سامانه سحاب
شکل3: صفحه اصلی سامانه تعیین موقعیت آنی سحاب

در صفحه باز شده، مشخصات خواسته شده را وارد کرده و گزینه ثبت نام را بزنید.

توجه کنید که فیلد های عددی موجود در این صفحه، حتما به لاتین وارد شوند.

سامانه سحاب
شکل4: صفحه ثبت‌نام سامانه تعیین موقعیت آنی سحاب

         

  • کد فعالسازی حساب کاربری شما به شماره وارد شده از سمت شما در بخش “شماره موبایل” ارسال خواهد شد، بنابراین از صحت شماره وارد شده اطمینان حاصل فرمایید.

در صفحه بعد، پس از تایید شماره موبایل و وارد نمودن کد امنیتی روی گزینه “ارسال کد تایید” کلیک کنید.

آموزش ثبت نام در سامانه سحاب
شکل5: مرحله تایید شماره تماس توسط کاربر در سامانه تعیین موقعیت آنی سحاب

         

در مرحله بعد، کد تایید ارسال شده به شماره تلفن همراهی که به سامانه معرفی نمودید را وارد نمایید.

ثبت نام در سامانه سحاب
شکل6: ورود کد تایید حساب کاربری در سامانه تعیین موقعیت آنی سحاب

پس از تایید در این مرحله، ثبت نام شما تکمیل شده است و شما می توانید با فشردن گزینه “ورود به پنل” وارد سامانه شوید.

آموزش سامانه سحاب
شکل7: مرحله نهایی ثبت نام در سامانه تعیین موقعیت آنی سحاب

توجه کنید که زمان سرور، ساعت به وقت UTC است و به همین دلیل ممکن است شما با پیغام “زمان سیستم شما به درستی تنظیم نشده است.” مواجه شوید.

پس از ثبت نام کامل در سامانه سحاب، جهت استفاده از تصحیحات ارسالی از سمت سامانه، منتظر بمانید تا حساب کاربری شما توسط کارشناسان شرکت مکان‌پرداز رایمند تایید شود.

♦️ راهنمای تصویری ثبت نام در سامانه سحاب

♦️ نحوه اتصال به سامانه تعیین موقعیت آنی سحاب

پس از تایید حساب کاربریتان در سامانه سحاب، شما می توانید جهت اتصال و دریافت تصحیحات تعیین موقعیت آنی از این سامانه، از IP و Port زیر استفاده نمایید:

IP: 81.28.61.12

Port: 2101

نام کاربری (User Name) و رمز عبور (Password) شما، همان نام کاربری (کد ملی) و رمز معرفی شده به سامانه در زمان ثبت نام است.

توجه نمایید که جهت اتصال به سامانه تعیین موقعیت آنی سحاب و دریافت تصحیحات موقعیت یابی، از Mount Point: RTCM3 استفاده نمایید.

ثبت نام سامانه سحاب
شکل8: اطلاعات ورودی جهت اتصال به سامانه تعیین موقعیت آنی سحاب

🔹 دقت تعیین موقعیت RTK با استفاده از سامانه سحاب

در تعیین موقعیت آنی (RTK) توجه به این نکته حائز اهمیت است که دقت گیرنده جی پی اس یا جی ان اس اس Rover وابسته به فاصله آن از نزدیک‌ ترین ایستگاه مرجع است. اگر از به روزترین دستگاه ‌های GNSS برای ایستگاه‌ های مرجع و گیرنده Rover  استفاده شود، می‌توان در RTK تحت شبکه تحت آسمان باز و در شرایط کاملا نرمال دقتی در حد 8mm + 0.5ppm را انتظار داشت. در این تعریف 8mm را دقت ثابت و 0.5ppm را دقت متغیر سامانه می نامند. دقت ثابت یعنی در شرایط کاملاً ایده‌آل، حداکثر دقت سامانه 8 میلی‌متر خواهد بود. اما مفهوم دقت متغیر 1ppm این است که علاوه‌بر دقت ثابت، به ازای هر 1 کیلومتر (1 میلیون میلی‌متر) فاصله گیرنده جی پی اس یا جی ان اس اس از نزدیک‌ترین ایستگاه مرجع، دقت تعیین موقعیت به اندازه 0.5 میلی‌متر کاهش می‌یابد.  (دقت بیان شده در بازه یک سیگما (1 ) با قابلیت اطمینان 67 درصد است، در صورتی که دقت در بازه دو سیگما (2 ) مد نظر باشد، قابلیت اطمینان 95 درصد خواهد بود). بر همین اساس، اگر گیرنده ‌ای در فاصله 35 کیلومتری از ایستگاه مرجع سامانه شمیم قرار داشته باشد، انتظار می‌رود دقت یک سیگما 4.5cm و دقت دو سیگما 9cm را داشته باشد.

توجه کنید که دقت ذکر شده در  شرایط آسمان باز برای گیرنده نقشه برداری GNSS محقق می‌گردد، در صورتی که در شرایط محیطی با دید محدود (تنها بخشی از ماهواره‌ های موجود در آسمان)، دقت کمتری برای تعیین موقعیت RTK با استفاده از گیرنده های GPS یا GNSS انتظار می رود. با توجه به شرایط محیطی کاربر، میزان خطای مولتی ‌پث، شرایط تروپسفر، یونسفر، تعداد ماهوار ه‌های ردیابی شده در ایستگاه مرجع، تعداد ماهواره ‌های مشترک بین گیرنده Rover و ایستگاه مرجع، تکنولوژی گیرنده Rover و … دقت قابل انتظار کاهش خواهدیافت. لازم بذکر است که خطاهای انسانی نظیر عدم تراز بودن، سانتراژ و … را نیز می‌بایست در نظر داشت. (برای مثال در خصوص خطای تراز با یک ژالن 2 متری با دقت تراز 8 دقیقه، حدود 5 میلی‌متر خطا در موقعیت ایجاد می‌شود.)

بدیهی است که تمامی موارد فوق با فرض کالیبره بودن تجهیزات مورد استفاده در تعیین موقعیت آر تی کی اعم از گیرنده جی پی اس یا جی ان اس اس، ژالن، تراز ژالن و عدم وجود خطاهای سیستماتیک است. علاوه بر این، در عملیات نقشه ­برداری خصوصاً نقشه ‌برداری کاداستر تشخیص دقیق نقاط رئوس قطعه زمین یا ملک، خود دارای چالش‌ های فراوانی است. قسمتی از این چالش ها مانند در دسترس نبودن نقاط رئوس زمین، عدم امکان تراز گرفتن و… با استفاده از تجهیز گیرنده GNSS به تیلت سنسور هموار خواهد شد برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع تیلت سنسورها، قابلیت ها و روش برداشت با گیرنده های مجهز به تیلت سنسور به مقاله مرتبط با تیلت سنسور رجوع کنید.

🚩 سوالات متداول

مفهوم رنگ ایستگاه ها در سامانه سحاب چیست؟

رنگ سبز: ارسال اطلاعات از ایستگاه مرجع به سرور بصورت پایدار در حال انجام است. رنگ لیمویی: ارسال اطلاعات از ایستگاه مرجع به سرور، بصورت ناپایدار در حال انجام است. رنگ مشکی: به دلیل ناپایداری زیاد در ارسال تصحیحات، نرم افزار کستر، ایستگاه را به حالت آفلاین تغییر داده است و تصحیحاتی از آن دریافت نمی‌کند. رنگ قرمز: امکان ارسال تصحیحات به سرور سامانه سحاب برای ایستگاه وجود ندارد (ارسال تصحیحات به سرور قطع شده است).

آیا می‌توان با سامانه سحاب اعتبارسنجی انجام داد؟

خیر، در سامانه سحاب امکان اعتبارسنجی داده‎‌های برداشتی وجود ندارد.

چطور به سامانه سحاب متصل شوم؟

برای تعیین موقعیت آنی (RTK) با استفاده از سامانه سحاب، از IP: 81.28.61.12 و Port:2101 استفاده نمایید.

در کدام مناطق می توانم از سامانه سحاب استفاده کنم؟

شما میتوانید با رجوع به بخش پروژه‌ها، ایستگاه‌های دائمی رایمند به تفکیک استان محل سکونت خود، ایستگاه‌های این سامانه را بررسی نمایید.

مطالب مشابه

یک پاسخ به “معرفی و آموزش نحوه ثبت نام در سامانه سحاب”

  1. رضا گفت:

    سلام من ثبت نام کردم ولی با این پیغام مواجه میشم . ضمنا نمیدانم توسط کارشناس تایید شدم یا خیر؟ کاربری 3256514650
    no or worng autohorization

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *